Biztonsági mentés készítése a honlapunkról

honlap biztonsági mentés

Biztonsági mentés készítése a honlapunkról

Ha webfejlesztésre adjuk a fejünket, megeshet, hogy valamelyik honlapunkat feltörik, vagy csak egyszerűen plugin telepítés előtt nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket, meglehetősen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat. Ezért a webfejlesztés során célszerű minden nap biztonsági mentést készítenünk.

A manuális biztonsági mentés készítéséhez két dologra van szükségünk:

  • FTP-hozzáférésre,
  • phpMyAdmin felületre

Fájlok mentése

A fájlokhoz való hozzáféréshez szükségünk lesz egy FTP-kliensre (FileZilla, vagy Total Commander). A tárhelyszolgáltatótól kapott hozzáféréssel (cím, felhasználónév, jelszó) jelentkezzünk be FTP-fiókunkba. A honlapunkhoz tartozó fájlok általában a public_html mappában vannak. Az itt található tartalmat másoljuk át egy dátumozott könyvtárba.

Adatbázis mentése

PhpMyAdmin felületen válasszuk ki a menteni kívánt adatbázist, kattintsunk a fenti menüsoron a Export fülre, majd az Indítás gombra. A letöltött SQL fájlt helyezzük a fent létrehozott dátumozott mappába.

cPanel

Jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha tárhely szolgáltatónk rendelkezik cPanellel. Ez egy admin felület a tárhelyünkhöz, ahonnan könnyedén elérhetjük a fenti funkciókat. Lehetőségünk van automatizált biztonsági mentés beálítására, adatbázis létrehozására, domain átirányításra, stb.

A fájlok mentéséhez használjuk a Fájlkezelőt, ami egy webes felülettel rendelkező Total Commander-hez hasonló rendszer. Jelöljük ki az összes fájlt, kattintsunk a fenti tömörítés ikonra, adjunk neki egy dátumozott fájlnevet, és indítsuk el a tömörítést. Befejezés után, ha a zip fájl nem jelenik meg azonnal, kattintsunk a Fájlkezelő „Újratöltés” ikonjára, majd töltsük le a tömörített fájlt.

Az adatbázist a legegyszerűbben úgy tudjuk lementeni, hogy a Biztonsági mentés ikonra kattintunk, itt egy kattintással letölthetjük az éppen aktuális adatbázist.

Mentett fájlok és adatbázis visszatöltése

Néha előfordul, hogy egy frissítés rosszul sül el, vagy egy hibás bővítmény telepítése után „elszáll” az oldalunk, ilyenkor vissza kell állítanunk a honlapunkat egy korábbi időpontra. Jelen esetben a fent készített biztonsági mentés dátumára.

  • Hibás honlap fájljait töröljük az FTP-ről
  • Tisztítsuk ki az adatbázist

PhpMyAdmin-ban a megfelelő adatbázis kiválasztása után jelöljük ki az összes táblát, a legördülő menüből válasszuk ki az „Eldob” funkciót, majd kattintsunk az „Indítás” gombra. A rendszer visszakérdez, hogy biztos törölni akarjuk-e az össze táblát, ilyenkor a biztonság kedvéért érdemes vetni egy pillantást, hogy a megfelelő adatbázist jelöltük-e ki. Ha rendben van, kattintsunk az „Indítás gombra”.

  • Másoljuk vissza a fájlokat
  • Térjünk vissza a phpMyAdmin-ra és importájuk az adatbázist.

Ha mindent jól csináltunk, akkor a böngésző frissítése után már a visszaállított weboldal fogad minket.

Flamich Gábor

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner

Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner. Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

All stories by:Flamich Gábor

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót