Gyerek sablon (child-theme) készítése

gyerek-sablon

Gyerek sablon (child-theme) készítése

A WordPress sablonok testre szabásánál jobb, ha már az elején figyelünk arra, hogy a feltelepített sablonunkból egy származtatott, úgynevezett gyerek sablont (child-theme) hozzunk létre. Gyerek sablon segítségével könnyedén megváltoztathatjuk a sablon funkcionalitását az eredeti sablon módosítása nélkül. Használata nélkül a sablon frissítése során minden egyedi beállítás felülíródik, így a sablon testre szabását kezdhetjük elölről. Ha gyerek sablont használunk, rengeteg felesleges plusz munkától kíméljük meg magunkat.

A gyerek sablon működése

Alapesetben, ha a gyerek sablont aktiváltuk, a WordPress a child-theme könyvtárban fogja keresni a sablonhoz tartozó fájlokat. Ha az adott fájl nem létezik a gyerek sablon könyvtárában, a szülő sablon könyvtárban fogja keresni azokat.

Gyerek sablon létrehozása

1) A themes könyvtárban hozzunk létre egy a szülő sablon nevének előtagjával rendelkező könyvtárat, majd írjuk hozzá: „–child”.
twentyfifteen – twentyfifteen-child

2) A gyerek sablon könyvtárában hozzunk létre egy style.css fájlt és másoljuk bele az alábbi kódot:

/*
Theme Name: Tewntyfifteen Child
Description: Child theme for Tewntyfifteen theme
Author: John Doe
Template: twentyfifteen
*/
@import url(“../twentyfifteen /style.css”);
/* Alulra írjuk az egyéni css-t */

Az eljárás legfontosabb része az „@import…” szekció, melynek segítségével betöltjük a szülő sablon stíluslapjait. Meg kell róla győződnünk, hogy a szülő sablon elérési útja és a „Template” paraméter helyes. Ezután nincs más dolgunk, mint ugyanúgy a Megjelenítés / Sablonok menüpont alatt feltelepíteni, aktiválni.

Szerencsénk van, ha a vásárolt sablonhoz tartozik egy gyerek sablon is, melyet telepítés és aktiválás után már használhatunk is. Keressük meg FTP-n a wp-content / themes / akármi-child könyvtárban a style.css fájlt innentől fogva az egyedi CSS beállításokat itt kell elvégezni.

Functions.php

A sablon fő függvényei a functions.php fájlban vannak tárolva. A szülő sablon függvényei mindig a gyereksablonnal együtt töltődnek be. Ha egyéni kódot szeretnénk adni a sablonunkhoz, hozzunk létre egy új funtions.php fájlt a gyerek sablon könyvtárban. Az új függvények mindig a szülő sablon függvényei előtt fognak betöltődni.

Ha további információra van szükséged a “gyerek-gyártást” illetően, javaslom olvasd át a WordPress hivatalos dokumentációját. 😉

Flamich Gábor

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner

Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner. Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

All stories by:Flamich Gábor

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót