Hogyan védekezzünk hacker támadás ellen?

hacker-img

Hogyan védekezzünk hacker támadás ellen?

A WordPress a világ első számú, ingyenes tartalomkezelő rendszere, azonban nem szabad megfeledkezni a magára hagyott, vagy nem megfelelően karbantartott oldalak sebezhetőségről. Ha nem foglalkozunk a weboldalunkkal, fokozottan ki lesz téve a hacker támadás veszélyeinek. A következő néhány lépéssel sokat tehetünk, hogy megelőzzük  a bajt.

Mit tehetünk, hogy ne váljunk hacker támadás áldozatává?

1) Rendszeresen készíts biztonsági mentést!

Manuális biztonsági mentés

a) Mentés készítése cPanel segítségével

b)  All-In-One WP Migration használata.

Előnye:
 • 1 kattintással készíthetünk egy export fájlt.
 • Kisebb weboldalak frissítése előtt, illetve költöztetés során érdemes használni.
 • Ingyenes
Hátránya:
 • az ingyenes változat kizárólag 500 MB alatti weboldalak esetében működik.
 • Saját formátumba tömöríti az oldalt, így fájlszinten nem lehet visszaállítani.

Automatizált biztonsági mentés

A tárhely szolgáltató automatikus mentése nem mindig megbízható. Néhány éve Magyarország legnagyobb szolgáltatójától kértem egy visszaállítást, mire azt a választ kaptam, hogy sajnos technikai okok miatt csak a 2 hónappal korábbi változatot tudják visszaállítani. Azóta csak abban a mentésben bízok, amit én készítek. Erre több megoldás is létezik, jelenleg az Updraft Plus Premium-ot használom.

Előnye:
 • Automatikus biztonsági mentést lehet vele készíteni – havonta / kéthetente / hetente / naponta
 • Frissítéskor automatikusan menti külön az adatbázist, a bővítményeket, az uploads könyvtárat. Így ha probléma adódik, lehetőség van a fájlszintű visszaállításra.

2) Honlapod legyen mindig naprakész

A honlap biztonsága érdekében végrehajtott WordPress motor és valamennyi bővítmény folyamatos frissítése kritikus fontosságú. Frissítés előtt készíts biztonsági mentést az oldaladról, néha előfordul, hogy a frissítés hatására bizonyos funkciók, vagy akár a teljes weboldal működésképtelenné válnak. Ebben az esetben tudnod kell fájl szinten visszaállítani a korábbi változatot.

3) Ne használj „admin” felhasználónevet

Nem árt, ha már a felhasználónév is tartalmaz kis- és nagybetűt, számot. A jelszó pedig generált legyen. Erre a célra léteznek online jelszó generátorok.

4) Változtasd meg a WordPress admin elérési útját

WPS Hide Login segítségével könnyedén megváltoztathatjuk az admin felület elérési útját.

5) Használj biztonsági bővítményt

hacker támadás elleni bővítményA Wordfence Security egy rendkívül hasznos plugin, hogy csak néhányat említsek a legfontosabb funkciói közül:

 • Segítségével érdemes korlátozni a sikertelen bejelentkezési kísérleteinek számát. Alapértelmezett esetben 20-ra van állítva, én ez 2-re szoktam csökkenteni.
 • Be lehet állítani, hogy kizárás esetén hány óráig / napig tartson a blokkolás
 • Ha bárki bejelentkezik az admin felületre, automatikus értesítést kapunk
 • A rendszer figyeli a bővítményeinket, ha valamelyiknek új verziója jelenik meg, értesítést kapunk.
 • Prémium előfizetés esetén (25$ / év) olyan extra szolgáltatásokat vehetünk igénybe, mint akár az internet banknál használatos mobil bejelentkezés, vagy ország / IP cím szerinti kizárás. Sok esetben például Ázsiából jönnek támadások. A rendszer minden egyes kísérletet jelezi a támadó helyét és IP címét.

Legutóbb egyik honlapomnál úgy jártam, hogy éjjel 2 és délelőtt 10 óra között percenként kísérelték meg az oldal feltörését. A veszély akkor hárult el végleg, mikor átneveztem az admin felület elérési útját a Rename-WP-login plugin-nal.

5) xmlrpc.php törlése

A fájl a WordPress gyökér könyvtárában található, alapvető funkciója a blogok közötti visszajelzések kezelése. A rendszer használói azonnali értesítést kapnak arról, ha egy másik blog hivatkozott rájuk. A sebezhetőség miatt azonban nem ajánlott használni ezt a funkciót, sőt, a legjobb, ha töröljük az xmlrpc.php fájlt tárhelyünkről. WordPress motor frissítés után a fájl visszakerül, ezért a törlést minden update után manuálisan el kell végezni. A fájl eltávolítása nem fog fennakadást okozni a honlap működésében.

Amennyiben úgy gondolod, hogy nem szeretnél ezekkel a dolgokkal foglalkozni, engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam WordPress karbantartás szolgáltatásomat.

 

Flamich Gábor

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner

Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner. Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

All stories by:Flamich Gábor

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót