Honlapkészítés

A honlapkészítés fázisai

A profi honlapkészítés egy meglehetősen összetett folyamat. Az ügyféllel történő első találkozáskor felmérem az igényeket. Minél részletesebb a specifikáció, annál jobban meg lehet határozni, milyen legyen a leendő honlap. Ilyenkor átbeszéljük, milyen színeket használjunk, milyen legyen az oldal struktúrája, melyet egy drótvázas szemléltetés követ. Itt feltüntetjük, hol legyen a logo, a menü, képek és boxok, illetve az egyes grafikai elemek.

Az elképzelés meghatározása után következik a kreatív része a dolognak, az arculattervezés. Ilyenkor photoshop-ban a drótváz alapján bootstrap grid-re pixelpontosan elhelyezem a megfelelő elemeket, majd ezután jön a design – a megfelelő színek és képek harmónikus elhelyezése. Amint elkészült az arculatterv, megmutatom a megrendelőnek, ha szükséges, elvégzem a kért változtatásokat, majd a design elfogadása után a photoshop fájlt elemeire kell szedni.

Ezt követi a honlap struktúrájának kialakítása, formázása HTML / CSS leírónyelvek segítségével. Létrejön a fejléc, lábléc, oldalsáv, fő tartalmi elemek.

A honlapkészítés során kiemelten fontos a folyamatos kommunikáció a megrendelővel. Az ügyfél honlap szöveges tartalmát kategorizálva, áttekinthető formában kell a webfejlesztő rendelkezésére bocsátania, ellenkező esetben a határidőt nehéz lenne betartani.

A honlapot nem localhoston, hanem éles szerveren szoktam fejleszteni, így a megrendelő bármikor betekintést nyerhet, hogy a honlap éppen mely fázisnál tart. A honlap mire elnyeri végleges formáját, számos módosítási körön esik át. Így a legegyszerűbb honlap esetén is általában minimum egy hónap határidőt kell számolni.

Ennél jelentősen egyszerűbb dolgunk van, ha egy fizetős wordpress sablont alakítunk át tetszésünk szerint. Azonban ne ringassuk magunkat abba az illúzióba, hogy megvesszük a sablont 60$-ért és néhány kattintás után már el is készül a honlapunk. Ha valaki webprogramozási ismeretek nélkül kezd hozzá, kemény fába vágja a fejszéjét, ugyanis egy ilyen sablon testre szabása egy szakembernek is napokat, néha heteket vehet igénybe. Amiért viszont szeretek ilyen sablonokkal dolgozni, az a jól megtervezett admin felület, melynek segítségével egyszerűbben végrehajthatóak bizonyos változtatások a honlapon.

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet