A 8 legfontosabb elv amely befolyásolja weboldalad felhasználói élményét

A 8 legfontosabb elv amely befolyásolja weboldalad felhasználói élményét

Egy weboldal tervezés vagy áttervezése során sokan leragadnak az esztétikai és dizájn elemeknél. „Két árnyalattal sötétebbek lehetnének a színek” „A logó jobban nézne ki animáltan!”

Ha azonban azt szeretnéd, hogy weboldalad ne csak szép, hanem eredményes is legyen, vagyis elérje a célt amit kitűztél magad elé – például a márkaismertség növelése, eladások ösztönzése – akkor több mindenre kell összpontosítanod, mint az oldal megjelenése.

Napjainkban már több milliárd weboldal érhető el, ezért az esztétikus megjelenésen felül kiemelt figyelmet kell fordítanod a használhatóságra (usability) és a megfelelő felhasználói élmény (user experience – UX) kialakítására is.

Cikkünkben bemutatunk 8 olyan alaptételt, amelyek irányt mutatnak a felhasználói élmény (UX) kialakításában.

Felhasználói élmény

Napjaink weboldal tervezési és fejlesztési folyamatában az egyik legfontosabb kritérium lett, mivel az analitikai programok és a felhasználói tesztelési eljárások pontosan rámutattak arra, hogy a weboldalak látogatóinak elégedettsége vezet a konverzióhoz, vagyis az üzleti célok megvalósulásához. A látogatói elégedettség pedig szoros összefüggésben van a felhasználói élménnyel, amely tulajdonképpen egy gyűjtő fogalom és magában foglal minden olyan elemet (weboldal sebesség, struktúra, navigáció, bizalomépítő elemek, konzisztencia, tipográfia, nyelvezet … stb.) amely hatással van rá.

Felhasználói élmény1. Egyszerűség

A weboldal dizájnja természetesen fontos tényező, azonban a látogatók elsősorban nem azért keresik fel a weboldaladat, hogy a szépségét értékeljék. Azért böngészik az oldaladat, mert valamilyen műveletet akarnak végrehajtani, vagy egy konkrét információt keresnek.

A felesleges elemek, melyek nem rendelkeznek konkrét funkcióval, megnehezítik a látogatóidat abban, hogy megtalálják a számukra fontos információkat a weboldaladon. A felhasználói élmény növelése érdekében tedd minél egyszerűbbé a honlapodat.

 • Színek: A túl sok különböző szín használata elvonhatja a látogatóid figyelmét a konkrét céljukról. Maximum 5 különböző színt használj
 • Betűtípusok: Az oldaladon található tartalomnak mindig olvashatónak kell lennie. Ragaszkodj egy, maximum 2 féle jól olvasható betűtípushoz
 • Grafikák: Akkor használj grafikákat és képeket, ha azon valóban segítséget nyújtanak a felhasználóknak. Semmi értelme, a tartalomhoz nem közvetlenül kapcsolódó képeket elhelyezni az oldaladon, mert csak növelik a betöltődési időt

2. Vizuális rangsorolás, avagy hierarchia

Az egyszerűségre törekvés elvével szorosan összefüggő vizuális hierarchia magában foglalja a weboldal különböző elemeinek elrendezését és rangsorolását annak érdekében, hogy a látogatóid először mindig a legfontosabb témák felé navigáljanak.

Az elrendezést úgy kell kialakítani, hogy a látogatók a kívánt műveleteket hajtsák végre, de mindezt természetes és számukra élvezetes módon tegyék, ne érezzék, hogy irányítva vannak. A weboldal egyes elemeinek pozicionálásával, színének vagy méretének megváltoztatásával irányítani lehet a látogatók figyelmét és cselekedeteit.

Navigáció3. Navigáció

A weboldalad navigációjának és menürendszerének képesnek kell lennie arra, hogy a látogatóid könnyen megtalálják azt, amit keresnek, amiért felkeresték az honlapodat. Ideális esetben a weboldalad látogatói szinte gondolkodás nélkül tudják, hova kell kattintaniuk ahhoz, hogy megtalálják az általuk keresett információt.

Tippek a webhely navigáció optimalizálásához:

 • Az elsődleges menürendszer az oldal tetején, jól láthatóan helyezkedjen el
 • A lábléc is tartalmazzon navigálási lehetőségeket
 • Legyen lehetőség a honlapon belüli keresésre
 • Minél kevesebb navigációs lehetőséget kínálj
 • A menürendszer ne legyen túlságosan szerteágazó. Legfeljebb 3 szintet tartalmazzon
 • Az oldalon belüli hivatkozások mindig egyértelműek legyenek!

4. Következetesség

Azon túl, hogy a weboldalad navigációs menüje következetesen épül fel, magának a weboldal elrendezésének is következetesnek kell lennie. Az aloldalaknak összhangban kell lenniük egymással. A háttérképek, színek, betűtípusok és a szövegek stílusának összhangja mind pozitívan hat egy weboldal használhatóságára és felhasználói élményére.

A következetesség azonban nem azt jelenti, hogy a honlapod minden oldalának azonos elrendezéssel kell készülnie. Ehelyett használj különböző elrendezés típusokat, a különböző tartalmú oldalakra. Például: Blog, információs oldalak, stb. Ennek segítségével megkönnyíted, hogy a felhasználód már az aloldal elrendezéséből megértsék, hogy milyen típusú tartalommal fognak találkozni. Ez pozitívan hat a felhasználói élményükre.

5. Elérhetőség

Az elérhetőség azt jelenti, hogy a weboldaladnak minden eszközön és operációs rendszeren tökéletesen kell megjelennie, hogy a különböző eszközökről böngésző látogatóid probléma nélkül elérjék azt. Ennek legjobb módja, ha az oldalad reszponzív webdizájnnal készül el.

A reszponzív webdesign lehetőséget ad arra, hogy ugyanaz a weboldal eszköztől, operációs rendszertől, böngészőtől függetlenül bármilyen környezetben tökéletesen jelenjen meg. Tökéletes megjelenés alatt a képernyőhöz igazodó ablak méretet, a könnyű olvashatóságot jelentő betű méretet és kontrasztot, a kijelzőhöz igazodó kép méretet és a könnyű navigációt értjük.

6. „Szabványok” használata

Vannak bizonyos elrendezések és elemek, melyek használatát az évek során már megszokták a felhasználók és ezek segítenek nekik a böngészésben és a weboldalakon való könnyebb eligazodásban. Ezeket a dolgokat pedig nevezhetjük akár „szabványok” – nak is, mivel szinte mindenki használja őket.

Néhány fontosabb ilyen weboldal elem:

 • A fő navigáció a weboldal tetején, vagy bal oldalán helyezkedik el
 • A weboldal tetején bal oldalt, vagy középen található a logó
 • A logóra kattintva mindig a főoldalra jutunk
 • A hivatkozások színe, megjelenése megváltozik, amikor rájuk navigálunk
 • Webshopok esetében egy bevásárlókosár ikonra kattintva vásárolhatunk

Sokszor csábító lenne eltérni ezektől a már berögzült elemektől annak érdekében, hogy valami eredetit alkossunk, azonban ez nagy hiba lenne. Az autóban sem helyezzük a hátsó ülésre a kormánykereket, mert csak zavart okoznánk a felhasználók fejében.

Annak érdekében, hogy a látogatóinknak a legteljesebb és legjobb felhasználói élményt nyújtsuk, használjuk ki a ki nem mondott „szabványok” – ban rejlő lehetőséget. Felhasználásukkal könnyebben navigálhatjuk a honlapunk látogatóit.

7. Hitelesség

Végső soron az előző pontban említett „szabványok” beépítésével, vagyis az olyan elemek és elrendezések használatával, ami a látogatók számára már ismerős és elfogadott; elősegítjük a weboldalunk hitelességének a növelését is. A legmagasabb szintű felhasználói élmény egyik legfontosabb összetevője pedig az, ha hitelesek vagyunk a felhasználóink számára.

Az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a weboldalunk hitelességének növelésében, ha világosan és őszintén, minden sallang nélkül mutatjuk be az általunk kínált termékeket és szolgáltatásokat. Ne árasszuk el a látogatókat felesleges információkkal, hanem őszintén írjuk le, hogy milyen előnyökkel rendelkezünk, milyen hozzáadott értéket nyújtunk a részükre.

8. Felhasználóbarát weboldal

Az előzőekben leírt alapelvek semmit sem érnek, ha azokat nem a felhasználóinknak készítjük. A weboldalunknak elsődlegesen nem saját magunknak, hanem a felhasználóinknak kell megfelelnie, a számukra kell, hogy elkészüljön!

A felhasználóbarát weboldal alapja a folyamatos tesztelés, és a visszajelzések összegyűjtése majd az ebből tanultak alapján történő módosítások elvégzése.

Összefoglalás

A cikkben bemutatott alapelvek felhasználása és beépítése a weboldaladba nem könnyű feladat, azonban segítségükkel növelhető a honlapod felhasználói élménye valamint a használhatósága. Sose ess abba a hibába, hogy a honlapot úgy készíted el, hogy az elsősorban Neked tetsszen, hiszen ne feledd: Te is csak egy vagy, a látogatóid sokaságából.

Flamich Gábor

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner

Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner. Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

All stories by:Flamich Gábor

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót