Sablon frissítés WordPress-ben

wordpress-sablon-frissites

Sablon frissítés WordPress-ben

Miért fontos a rendszeres sablon frissítés?

A rendszeres sablon frissítés különösen ajánlott, nem csak azért, mert biztosítja a legújabb fejlesztéseket, hanem biztonsági okokból is fontos, hogy sablonunk mindig napra kész legyen.

A sablon frissítés végrehajtásának több módja létezik, ebben a bejegyzésben megnézünk néhány módszert, hogyan végezzük el a sablon frissítést, hogy a testre szabott beállítások ne legyenek felül írva.

Biztonsági mentés készítése

Mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, készítsünk biztonsági mentést az adatbázisról és fájlokról. Ugyanis, ha sablon fájlokat mozgatunk és frissítünk, előfordulhat, hogy valami balul sül el. Ezért mindig legyen biztonsági mentés!

Automatikus sablon frissítés

Az automatikus sablon frissítés egyszerű és egyértelmű, előnyeinek kihasználásához több lehetőségünk van.

A WordPress Vezérlőpulton keresd meg a Megjelenés / Sablonok menüpontot, itt a rendszer jelezni fogja, ha megjelent sablon őj verziója. Kattints a frissítés most linkre.

sablon frissítés - új sablon elérhető

Új sablon feltöltése, régi átnevezése

A legtöbb sablon fejlesztő nem biztosítja az automatikus frissítés lehetőségét. Ebben az esetben manuálisan kell feltölteni a sablon új verzióját, majd átnevezni a régi könyvtárat. Ha mégis átnevezés nélkül próbáljuk meg feltölteni az új sablont, hibaüzenetet fogunk kapni. A probléma elkerüléséhez nevezzük át a régi sablon könyvtárát.

Íme néhány egyszerű megoldás:

  1. Jelentkezz be a FTP-n, vagy cPanelen keresztül, töröld a régi sablont (wp-content / themes), majd töltsd fel az újat. Készíts biztonsági mentést a régi sablonról arra az esetre, ha valami rosszul sülne el.
  2. Ha a sablon törlése nyugtalanító érzéssel tölt el, egyszerűen csak nevezd át a régi sablon könyvtárát, ezután töltsd fel az újat.

A Megjelenés / Sablonok oldalon mindkét sablon meg fog jelenni. A könnyebb megkülönböztetés miatt a régi sablon admin panelen megjelenő nevét érdemes átírni a style.css-ben (legfelül, a „Theme name:” után következő rész).

sablon frissítés -régi és új sablon

Testre szabott sablon frissítése

Ha valaha órákat töltöttél a sablon testre szabásával, bizonyára kellemetlenül érintene, ha minden munkád odaveszne a sablon frissítés során. Ha el akarjuk kerülni ezt a problémát, használjunk gyerek sablont. Ebben az esetben az egyéni módosításokat a child-theme könyvtárban végezzük el, így a szülő sablon frissítése során az egyéni beállításaink érintetlenül maradnak.

Csak a módosított fájlok feltöltése

Amennyiben a sablon fejlesztői publikálták a változtatások listáját a changelog, vagy readme fájlban és csak néhány fájl változott, megkereshetjük ezeket és felülírhatjuk a régi verziót FTP, vagy cPanel segítségével.

Ha a frissítés után néhány eltérést tapasztalunk, ne essünk pánikba, néhány dolgot ilyenkor be kell állítanunk, legáltalánosabb pl.: a főoldalon a legutóbbi bejegyzések jelennek meg. Ezt a Beállítások / Olvasás menüpont alatt tudjuk Statikus oldalra állítani.

 

 

Flamich Gábor

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner

Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

Flamich Gábor

WordPress szakértő, webdesigner. Szakterülete a személyre szabott honlapok és webáruházak készítése, karbantartása és menedzselése. Mindemellett online marketing tanácsadással és kivitelezéssel is foglalkozik.

All stories by:Flamich Gábor

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót